1. Herinrichting/ groot onderhoud wijken (Diverse programma’s)
Stadshart Zuidwest
De herinrichting Stadshart Zuidwest (achter Cool) was uitgesteld in verband met een geplande verbouw van zowel de apotheek als het medisch centrum. Ondertussen zijn er plannen om een nieuw medisch centrum aan de andere kant van de Middenweg naast het Huygenscollege te bouwen. Op de plek die de zorgpartijen achterlaten in Stadshart Zuidwest komen twee gebouwen voor 160 woningen. Begin 2025 zullen de plannen waarschijnlijk zo ver gevorderd zijn dat duidelijk is dat zij doorgaan en hoe de planning er uit ziet.
Molenwijk-Zuidoost HHW
In 2021 is gestart met de voorbereiding van de herinrichting van de wijk Molenwijk-Zuidoost. Januari 2022 is het participatietraject afgerond om gezamenlijk met de bewoners te komen tot een definitief ontwerp. De uitvoering is in 2023 gestart en het project wordt begin 2025 afgerond.
Molenwijk-Noordoost HHW
In 2023 is de participatie voor het groot onderhoud in deze wijk uitgevoerd met als doel om samen met bewoners te komen tot een ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte in de wijk. Na de besteksfase en aanbesteding volgt in 2025 de uitvoering. Nieuw in dit project is een pilot duurzaamheid waarin we de nulmeting, de ambities en de uiteindelijke duurzaamheidsbijdrage van het project proberen te beschrijven.
Centrumwaard
Het groot onderhoud Middenweg Centrumwaard is in een groter kader (gebiedsvisie) opgepakt. Samen met omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen is een masterplan opgesteld. In 2023 is begonnen met de uitvoering van fase 1 van het masterplan middels de reconstructie van de Middenweg. Naar verwachting is deze eind 2024 afgerond. In 2025 wordt vervolgens gestart met de herinrichting van de Basiusstraat.
Bomenbuurt Zuid-Scharwoude
De verharding en riolering van de Bomenbuurt zijn aan vervanging toe. Er is met de bewoners gewerkt aan een plan. In 2025 start de uitvoering die tot in 2026 doorloopt.
2. Wegen en civiele kunstwerken (Programma ‘Verkeer, vervoer en waterstaat’)
Kader
- Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
- Uitvoeringsplan Integraal Beleid Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
In 2025 wordt naar aanleiding van inspectieresultaten groot onderhoud uitgevoerd aan diverse wegen en civiele kunstwerken.
3. Riolering (Programma ‘Duurzaamheid’)
Kader
- Programma Stedelijk Water en Rioleringen 2022-2027 (PSWR)
- Klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsagenda Regio Alkmaar
- Beleidsplan klimaatadaptatie Dijk en Waard
Het Programma Stedelijk Water en Rioleringen 2022-2027 (PSWR) is in 2022 vastgesteld in de gemeenteraad van Dijk en Waard. Het legt verantwoording af over de manier waarop invulling wordt gegeven aan de gemeentelijke riolering-, grondwater- en hemelwaterzorg.
Door het uitvoeren van periodieke inspecties wordt de technische staat van het rioolstelsel beoordeeld. Voor het dagelijks onderhoud en het vervangen van de riolering is budget gereserveerd.
4. Waterhuishouding (Programma ‘Verkeer, vervoer en waterstaat’)
Kader
- Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
- Uitvoeringsplan Integraal Beleid Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
Dijk en Waard is een gemeente met een waterrijk karakter. Het onderhouden van de watergangen binnen de gemeente is van groot belang voor voldoende waterberging en voor de bevaarbaarheid. De gemeentelijke taken na de overdracht van het onderhoud van het stedelijk water betreffen voornamelijk het onderhoud van het buitengebied. Het onderhoud vindt plaats op het vastgestelde kwaliteitsniveau. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderhoudt de watergangen in het binnenstedelijk gebied.
5. Openbaar groen (Programma ‘Sport, cultuur en recreatie’)
Kader
- Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
- Uitvoeringsplan Integraal Beleid Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
Het openbaar groen wordt onderhouden op het afgesproken kwaliteitsniveau. Speciale aandacht bij het beheer van het openbaar groen is gericht op het uitbreiden en vergroten van de biodiversiteit en het bomenbestand. Uitbreiden en vergroten van de biodiversiteit vindt met name plaats door het ecologisch maaibeheer, inzaaien van bloemenmengsels en het extensief beheer van bosplantsoen. Door deze vorm van beheer krijgt de inheemse flora en fauna meer kans om zich in de gemeente te vestigen en uit te breiden. Daarnaast wordt bij renovaties en aanplant van nieuwe beplanting en bomen ook rekening gehouden met het vergroten van de biodiversiteit door uitbreiding van het assortiment.
6. Gemeentelijke- en welzijnsgebouwen (Diverse programma’s)
Kader
- Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
- Uitvoeringsplan Integraal Beleid Openbare Ruimte 2024 - 2033 - Dijk en Waard
Jaarlijks wordt het meerjarenonderhoudsplan gebouwen geactualiseerd. Hierbij wordt rekening gehouden met het gewenste onderhoudsniveau c.q. conditie, dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van het object, de toekomstverwachting en het gebruiksdoel.
In Dijk en Waard wordt voor het planmatig onderhoud gewerkt met een onderhoudsvoorziening.
In verband met de klimaatdoelstellingen streeft het college naar verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed, dit wordt zoveel mogelijk meegenomen in het planmatig onderhoud. Daarnaast lopen er nog diverse onderzoeken (energiescans etc.) om de vastgoedportefeuille te verduurzamen.