Programma 7 Volksgezondheid en milieu

Waar staan we voor? Maatschappelijk effect

De ambities in dit programma hebben te maken met klimaatverandering en circulaire economie.

Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen voor de komende jaren, willen we in de toekomst droge voeten houden. De klimaatambities van het Rijk gebruiken we als ondergrens. We willen de verzilting van de bodem tegengaan en hittestress het hoofd bieden. Ook willen we stappen zetten met de wijkaanpak Transitievisie Warmte. De basis hiervoor is de, door het Rijk verplicht op te stellen, Transitievisie Warmte die in 2024 wordt vastgesteld.

We stimuleren isolatie en verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en gebouwen van maatschappelijke instellingen, zoals onderwijsgebouwen. De herijkte Regionale Energie Strategie (RES) wordt in 2024 ter besluitvorming voorgelegd. Op basis hiervan kunnen maatregelen verder uitgewerkt worden.

Vanuit het Rijk (via het rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’) en de provincie is er al beleid op het gebied van circulaire economie vastgesteld. Dit biedt naast de opgenomen ambities in het coalitieakkoord handvatten voor Dijk en Waard om een eigen visie en ambitie op te stellen (planning 2024).

De gemeente beheert een groot deel van de buitenruimte, is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en bezit maatschappelijk vastgoed. Deze drie onderdelen bieden kansen voor de overgang naar een circulaire economie.

Welke doelstellingen dragen daar aan bij en waar zetten we daarbij op in?

Dijk en Waard is een CO2-neutrale gemeente

Uitvoeren van het Uitvoeringsprogramma CO2-neutraal. In 2025 zijn belangrijke onderdelen uit dat programma:

  • We breiden het Isolatieprogramma Dijk en Waard uit, om eigenaar-bewoners te stimuleren om hun woning te verduurzamen cq. isoleren;
  • We zetten stappen met de wijkgerichte aanpak om woningen van het aardgas af te krijgen;
  • We stimuleren de verduurzaming van bedrijven, onder meer met een gebiedsgerichte aanpak;
  • We verkennen de realisatie van energiehubs;
  • We verduurzamen gemeentelijk vastgoed;
  • We stimuleren duurzame mobiliteit, onder meer door in te zetten op de stapsgewijze uitbreiding van het aanbod van deelvoertuigen (zie ook programma 2).

Circulaire economie (waaronder afval en grondstoffen)

  • Uitvoering geven aan Grondstoffenbeleidsplan voor Dijk en Waard en dan met name de actie om een evaluatie uit te voeren in 2025.
  • Opstellen en deels al invulling geven aan het uitvoeringsprogramma 'Dijk en Waard circulair 2050'. Na de bestuurlijke behandeling van de visie en kaders voor circulaire economie in Dijk en Waard (verwachting begin 2025), volgt de praktische vertaling naar het hoe en wat in het uitvoeringsprogramma.
Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 10:43:38 met de export van 11/20/2024 10:40:45