Sport, kunst en cultuur en recreatie zijn belangrijke bouwstenen voor een sterke sociale basis. Het aanbod in Dijk en Waard zorgt voor plezier bij inwoners. Het draagt bij aan ontwikkeling van vaardigheden, de mentale en lichamelijke gezondheid, welzijn, zelfredzaamheid, participatie, integratie, sociale cohesie en leefbaarheid en het voorkomt eenzaamheid.
Sport, kunst en cultuur hebben een directe relatie met Programma 4 Onderwijs en Programma 6 Sociaal domein. Samen vormen zij het sociaal domein. Onze strategische partners zijn cruciaal om onze doelstellingen op onder andere het gebied van sport, kunst en cultuur te realiseren. Ook de openbare ruimte speelt een belangrijke rol bij bewegen en gezondheid. Een openbare ruimte met een goede staat van het onderhoud nodigt uit om naar buiten te gaan, te ontmoeten, te bewegen en plezier te maken.
In Dijk en Waard bouwen we samen aan een vitale samenleving, waar saamhorigheid, vertrouwen en goede communicatie belangrijk zijn. Waarin inwoners elkaar helpen, steunen en motiveren om het beste uit hun leven te halen. Waarin iedereen meedoet naar eigen kunnen en uitgenodigd wordt om samen actief te zijn.
We streven ernaar dat alle inwoners van Dijk en Waard zoveel mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen en deel uitmaken van een sociaal netwerk. Hiervoor is een breed en laagdrempelig aanbod van activiteiten en ondersteuning nodig, liefst in de eigen buurt of wijk en goed bereikbaar voor onze inwoners. Dat kunnen wij niet zonder de inzet van het verenigingsleven, bewonersinitiatieven, vrijwilligersorganisaties en professionele organisaties. Het aanbod van voorzieningen bestaat ook uit aantrekkelijk groen, goed ingerichte recreatiegebieden en ons cultureel erfgoed. Deze zijn goed onderhouden met oog voor biodiversiteit. De voorzieningen groeien mee met de ontwikkeling van de gemeente.
Sport, kunst en cultuur maken een essentieel onderdeel uit van de sociale basis. Daarom zetten we met Route 1 van het Integraal beleidskader Sociaal domein in op het versterken hierv an.
Welke doelstellingen dragen daar aan bij en waar zetten we daarbij op in?
Een sterke sociale basis (route 1 Integraal beleidskader sociaal domein)
Sport
1. Sporten is voor iedereen in Dijk en Waard financieel en fysiek mogelijk, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking.
2. In Dijk en Waard zijn alle sportverenigingen en accommodaties goed onderhouden en voor iedereen toegankelijk.
- Samen met de binnensportverenigingen is het Accomodatieplan binnensport tot stand gekomen. Deze is/wordt in het derde kwartaal opgeleverd en besproken in de raad.
- We starten een verkenning naar een betere cao voor medewerkers van het sportbedrijf.
3. Dijk en Waard is ondersteunend aan de ambities van talentvolle (top)sporters.
Cultuur
1. Inwoners van Dijk en Waard weten wat er op het gebied van kunst en cultuur aanwezig is en georganiseerd wordt, zodat meer inwoners deelnemen en/of lid zijn.
- De Uitagenda Dijk en Waard wordt samen met culturele instellingen opgesteld. Zo kunnen we inwoners informeren over het aanbod en de activiteiten op cultureel gebied.
- In het kader van 400 jaar octrooiverlening De Waert starten in 2025 meerdere cultureel- historische activiteiten.
- In 2025 wordt de evenementenvisie Dijk en Waard aan de raad voorgelegd.
2. We stimuleren creativiteit, samenwerking en talentontwikkeling in broedplaatsen en bij De Binding.
Eind 2024 is het plan voor De Binding klaar, en in 2025 starten we samen met het culturele veld met de uitvoering.
In 2025 zoeken we samen met partners naar geschikte locaties voor een tijdelijke culturele broedplaats. Als we een goede locatie vinden, werken we een plan uit en leggen dit voor.
3. Er is een breed aanbod van culturele activiteiten gericht op maatschappelijke opgaven (o.a. eenzaamheid, mentale gezondheid en laaggeletterdheid).
- In 2025 organiseren we bijeenkomsten voor culturele organisaties om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en het lokale, culturele aanbod gezamenlijk te versterken en te verbreden. We maken gebruik van experts en ervaringsdeskundigen om themagerichte workshops te geven over eenzaamheid, mentale gezondheid en laaggeletterdheid. Ook de verenigingen kunnen zelf thema’s aandragen waar zij behoeftes zien.
Recreatie (zie programma 3) en Erfgoed
"het behoud en versterking van ons culturele erfgoed"
1. We starten in 2025 met de uitvoering van het erfgoedbeleid dat in het eerste kwartaal van 2025 aan de raad wordt aangeboden.
2. Op basis van de evaluatie en besluitvorming in 2024 ontwikkelt het Museum BroekerVeiling zich door naar een museum als verrijking (scenario 3, zie raadsvoorstel 5 juli 2022).
Openbare ruimte
We voeren het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte en het bijbehorende Uitvoeringsplan uit. Dit plan loopt van 2024 tot 2033.
In 2025 wordt ingezet op de volgende zaken:
- Vergroten van de biodiversiteit en ecologie. In Q4/2024 wordt onderzoek uitgevoerd naar het versterken van onze ecologische (hoofd)structuren. We verwachten vanaf Q3/2025 op basis hiervan de eerste verbeteringen door te kunnen voeren. Verder worden in het opnieuw aan te besteden gemeentelijk maaibestek voor lang gras (bermen en grote velden) voor de periode 2025-2029 extra ecologische en biodiverse verbeteringen en uitbreidingen toegevoegd. Tenslotte onderzoeken we in 2025 de mogelijkheden om een ecoloog vast aan onze organisatie te verbinden.
- Herstellen van verdwenen, beschadigde of bedreigde boomstructuren. Wij gaan begin 2025 verder in gesprek met de bewoners van de Stationsweg in Heerhugowaard over de mogelijkheden om de kastanjestructuur daar te herstellen en de technische mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Verder ontwikkelen we in het eerste kwartaal van 2025 op basis van de in 2024 afgeronde inventarisatie van bestaande en oude boomstructuren een plan om deze te herstellen.
- Opstarten zelfbeheer openbaar groen (kaders en initiatieven)
- Er zijn reeds kaders voor zelfbeheer aanwezig. Binnen deze kaders staan wij open voor initiatieven van inwoners om zelf groen te willen beheren.
- Voortzetten schooltuinen
- Dit initiatief verzorgt de “Biobus” voor onze gemeente. Zij zullen dit in 2025 voortzetten.
We brengen de mogelijkheden in kaart voor cultuurgerelateerde begrafenissen op de gemeentelijke begraafplaatsen.
- We voeren de Klimaatadaptatiestrategie en Uitvoeringsagenda Regio Alkmaar en het Beleidsplan Klimaatadaptatie Dijk en Waard uit. In 2025 richten we ons op:
- Onderzoeken van klimaatkwetsbaarheden en oplossingen voor delen van de openbare ruimte in wijken en buurten die voor 2050 niet heringericht worden.
- Inwoners inzicht geven in de gevolgen van klimaatverandering en de mogelijkheden om klimaatadaptief te handelen. Hiervan is het doel het draagvlak en gevoel van urgentie te vergroten om klimaatbestendige maatregelen te nemen.