Programma 4 Onderwijs

Waar staan we voor? Maatschappelijk effect

In Dijk en Waard krijgen kinderen en jongeren de kans zich optimaal te ontwikkelen en hun talenten te ontplooien. Ongeacht hun achtergrond of beperking. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het in 2023 geopende Expertisecentrum Passend Onderwijs in Heerhugowaard. Hierin worden onderwijs en zorg gecombineerd. Dijk en Waard is met deze voorziening uniek in Nederland.

Het is belangrijk dat kinderen via school in contact komen met sport, kunst en cultuur, waaronder muziek. Ook kwetsbare kinderen zijn lid van een sport- of cultuurvereniging of nemen deel aan andere naschoolse activiteiten. Op deze manier hebben zij naast een zinvolle vrijetijdsbesteding de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen. De schoolcarrière van leerlingen sluit aan op hun wensen en mogelijkheden. Het biedt hen de kans het beste uit zichzelf te halen. Zij slagen erin een goede positie te verwerven op de arbeidsmarkt en economisch zelfstandig te worden.

Samen met onze strategische partners bouwen we aan goede verbindingen tussen onderwijs en zorg. Zo voorkomen we zo vroeg mogelijk eventuele problemen bij jongeren. Het onderwijs benut haar mogelijkheden om te zorgen dat leerlingen gelijke kansen krijgen.
In de vertrouwde veilige omgeving van de school. Dijk en Waard onderscheidt zich door een groot aanbod middelbaar beroepsonderwijs. Een goede samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en gemeente is belangrijk. Daarom hebben we als gemeente een actieve rol in de zogenoemde triple helix (zie Programma 3 Economie). Onderwijs heeft een direct verband met Programma 5 Sport, cultuur, recreatie en openbare ruimte en Programma 6 Sociaal domein. Samen vormen zij het sociaal domein.
Het onderwijs vormt een fundament voor de sociale basis. Goede schoolgebouwen zijn daarbij heel belangrijk.

Welke doelstellingen dragen daar aan bij en waar zetten we daarbij op in?

Een sterke sociale basis (route 1 Integraal beleidskader sociaal domein)

1.   We stimuleren dat elke leerling een schoolloopbaan volgt die past bij hun wensen en mogelijkheden, zodat minder leerlingen voortijdig stoppen met school.
2.   De verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt versterken, waardoor arbeidsmarktpotentieel van leerlingen verhoogd en behouden wordt in Dijk en Waard.

  • Het project Dijk en Waard On Stage wordt voortgezet in 2025. Hiermee worden leerlingen geholpen bij hun beroepsoriëntatie en voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Passende ondersteuning dichtbij de inwoners (route 2 Integraal beleidskader sociaal domein)

We bieden ondersteuning en begeleiding aan volwassenen die moeite hebben met het vinden van de juiste mogelijkheden om hun leerdoelen te halen en basisvaardigheden te verbeteren.

Toekomstbestendige onderwijshuisvesting

  1. We zorgen voor moderne toekomstbestendige  schoolgebouwen met het Integraal Huisvestingsplan en het Masterplan voortgezet onderwijs. Ons doel is om voor ieder kind passende opvang, goed onderwijs, een doorlopende leerlijn van 0-23 jaar, duurzaamheid en bewegingsonderwijs te bieden.
  • We bereiden de bouw van nieuwe scholen voor in nieuwbouwgebieden. Dit zijn de derde schoollocatie in de Draai, de scholen voor het Stationsgebied, de Oostrand en Westpoort.
  • Gestart wordt met het realiseren van het IKOC in Noord Scharwoude en de voorbereiding van nieuwbouw voor IKC de Vaart en IKC Carrousel.
  • We zetten in op het realiseren van passende huisvesting voor het voortgezet onderwijs en het uitvoeren van de pilot voor het vergroenen van schoolpleinen.
Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 10:43:38 met de export van 11/20/2024 10:40:45