Bereikbaarheid, nabijheid van goed openbaar vervoer, verkeersveiligheid en goed onderhouden wegen dragen bij aan fijn wonen en leven. Het zijn belangrijke voorwaarden voor de sprong vooruit die we in Dijk en Waard willen maken. Deze doelstelling is opgenomen in het Omgevingsprogramma Mobiliteit . Dit programma en de (nog vast te stellen) strategische omgevingsvisie Dijk en Waard zijn onze leidraad.
Om onze ambities waar te kunnen maken werken we niet alleen lokaal, maar zoeken we ook de samenwerking op in de regio en met de provincie. Dit doen we vanuit de Regionale Agenda Mobiliteit Regio Alkmaar op onder andere de Zaancorridor (meer treinen laten rijden) en het aanleggen van doorfietsroutes. Voor het verbeteren van onze bereikbaarheid zoeken we als Noord-Holland-Noord (17 gemeenten) en provincie de steun van het Rijk. Het vormen van een investeringsagenda op Noord-Holland-Noord niveau (vanuit een Regionale Investeringsagenda Regio Alkmaar) maakt hier onderdeel van uit. Voor Dijk en Waard gaat het dan om met name de doorstroom op de N242 en verbeteren van het openbaar vervoer in relatie tot bijvoorbeeld de woningbouwontwikkelingen bij Westpoort-de Scheg, het Stationsgebied en de bereikbaarheid van bedrijven en andere locaties.
Dit alles om het fijn wonen, werken en leven te kunnen verzekeren, nu en in de toekomst.
Welke doelstellingen dragen daar aan bij en waar zetten we daarbij op in?
Goede aansluiting op het (boven)regionale netwerk van weginfrastructuur en spoor:
- Voorbereiding van de korte termijn maatregelen N242 in combinatie met groot onderhoud door de provincie in 2027/2028. Nader onderzoek naar maatregelen op middellange en lange termijn op de N242.
- Ontwikkeling van een modern OV-knooppunt Dijk en Waard in samenwerking met ProRail, NS en provincie.
- Planvorming en aanleg van regionale doorfietsroutes. Voor 2025 staat de doorfietsroute Gedempte Veert in de planning.
Een verkeersveilige, toegankelijke en gezonde woon- en leefomgeving
- We voeren maatregelen uit van het Regionale Mobiliteitsprogramma (RMP). Dit helpt ook bij het uitvoeren van het landelijke Energie- en Klimaatakkoord. Lokaal is dit verwerkt in ons 'Uitvoeringsprogramma CO2 neutraal' (zie ook programma 7). Voor 2025 introduceren we samen met ontwikkelaars van woningen ook deelvervoer in het Stationskwartier. We gaan ook verder met de uitrol van de oplaadmogelijkheden voor elektrisch vervoer.
- Bij herinrichtingen/ wijkreconstructies worden wegen toekomstgericht en verkeersveiliger ingericht en ontwikkeld voor alle gebruikers. De komende projecten staan voor 2025 gepland:
- Herinrichting Loopakker Zuid-Scharwoude
- Fietsstraat Gedempte Veert Sint Pancras
- Herinrichting Molenbuurt NO Heerhugowaard
- Herinrichting Bomenbuurt Zuid-Scharwoude
- Herinrichting Voorburggracht Zuid-Scharwoude
- Herinrichting Zaagmolenweg Oudkarspel
- Herinrichting Rustenburgerweg Heerhugowaard
- Aansluiten bij regionale en landelijke campagnes om de verkeersveiligheid te bevorderen.
Uitvoeren van het parkeerbeleid
- We voeren de maatregelen uit het in 2024 vastgestelde parkeerbeleid uit. Dit betekent dat we uitgifte van parkeervergunningen digitaal maken, nieuwe parkeertarieven invoeren, en het betaald parkeren uitbreiden naar Stationskwartier.