Dijk en Waard wil een fijne en veilige gemeente zijn. Een gemeente waar onveiligheid, zoals (ondermijnende) criminaliteit en overlast, wordt aangepakt. Waar ruimte is om een levendige en bruisende gemeente te kunnen zijn en waar jongeren zich op een veilige manier kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen in de samenleving. Wij hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente te vergroten, zowel op het land als op het water. Om dit te bereiken werken wij nauw samen met de politie, de Veiligheidsregio en tal van maatschappelijke organisaties.
Welke doelstellingen dragen daar aan bij en waar zetten we daarbij op in?
Door samen te werken met inwoners en ondernemers houden we Dijk en Waard veilig, prettig en leefbaar. Hiertoe is het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 opgesteld. In dit plan zijn vier strategische thema’s beschreven. Hieraan zijn de onderstaande doelen gekoppeld. De bijbehorende activiteiten zijn geformuleerd voor 2025.
Veilige woon- en leefomgeving
Doelen:
- Het verminderen van overlast;
- Het behouden van de mate van tevredenheid over de fysieke woon- en leefomgeving;
- Het tegengaan van veelvoorkomende criminaliteit.
Activiteiten:
- Uitbreiden van de functie wijkboa. De wijkboa behandelt meldingen in de wijk en is daar zichtbaar aanwezig. Wijkboa's voeren gesprekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De wijkboa zoekt naar constructieve oplossingen bij terugkerende problemen.
- Het verder opzetten van het specialisme jeugdboa. De jeugdboa richt zich op specifieke uitdagingen en behoeften van jongeren in de samenleving. Jeugdboa’s kunnen gerichter en effectiever optreden bij jeugdgroepen en jongeren met problematisch gedrag.
- Het invullen van de functie informatiecoördinator in het boa-team. De informatiecoördinator rapporteert, genereert, adviseert en visualiseert op inzichtelijk en hoog informatief niveau teamleiding en bestuur. Hij/zij levert input voor de dagelijkse briefing van de boa’s.
Ondermijning
Doelen:
- Het voorkomen van misbruik van vergunningen en subsidies;
- Het terugbrengen van gelegenheidsstructuren voor criminaliteit op bedrijventerreinen en recreatieparken in Dijk en Waard;
- Het voorkomen van uitbuiting en mensenhandel.
Activiteiten:
- Het nader beschrijven en optimaliseren van het Bibob-proces.
- Uitvoering geven aan het Digitaal Opkopers Loket (DOL) en het Digitaal Opkopers Register (DOR). Handelaren in tweedehands en ongeregelde goederen zijn wettelijk verplicht hun bedrijf aan te melden bij de gemeente en hun goederen te registeren. Het DOL maakt het registreren van handelaren voor de gemeente gemakkelijker. Het DOR maakt het registeren van goederen voor handelaren gemakkelijker.
- Onderzoek doen naar de aard en omvang van arbeidsuitbuiting in Dijk en Waard. De bevindingen worden meegenomen in het opstellen van nieuw mensenhandelbeleid.
Digitale veiligheid
Doelen:
- Een passende beveiliging van gemeentelijke processen en informatie;
- Bijdragen aan het voorkomen dat inwoners, bedrijven en voorzieningen slachtoffer worden van strafbare cybergerelateerde zaken;
- Meer inzicht in de digitale ontwikkelingen in de samenleving.
Activiteiten:
- Vergroting van de digitale veiligheid van gemeentelijke processen en informatie zodat op een passende wijze invulling wordt gegeven aan (nieuwe) wet- en regelgeving, zoals de Cyberbeveiligingswet (NIS2)
- Het organiseren van preventieactiviteiten, zoals twee bijeenkomsten gericht op senioren over online oplichting. Aansluiten bij het regionale project ‘Hackshield’ gericht op jeugd ten aanzien van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.
Zorg en Veiligheid
Doelen:
- De weerbaarheid van kwetsbare inwoners, met name jongeren vergroten;
- De verbinding tussen het Zorg- en Veiligheidsdomein versterken;
- Het vergroten van het begrip voor elkaar.
Activiteiten:
- Opstellen van en uitvoering geven aan het uitvoeringsplan Weerbare Jeugd . Dit plan wil de samenwerking verbeteren en het netwerk versterken, samen met het Sociaal Domein.
- We versterken de samenwerking rond de zorg voor mensen met onbegrepen gedrag, waarbij de afdelingen Veiligheiden en Sociaal Domein samenwerken.
- Inzetten op het verbeteren van onze informatiepositie over polarisatie en discriminatie in de gemeente Dijk en Waard. De scherpere tegenstellingen tussen groepen in de samenleving kunnen uiteindelijk resulteren in spanningen en conflicten tussen deze groepen onderling en tussen groepen en de overheid.