De gemeente Dijk en Waard streeft ernaar een betrokken en toegankelijke partner te zijn voor haar inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. We begrijpen de lokale dynamiek en werken samen met alle lagen van de samenleving en andere overheden om een veilige en betrouwbare basis te bieden. Onze aanpak is flexibel; we passen ons aan veranderende omstandigheden aan en zetten in op creativiteit en innovatie om financiële en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Dit kan invloed hebben op onze tijdlijnen, maar ons doel blijft om samen te werken op een manier die door iedereen gewaardeerd wordt.
Betrouwbare overheid
Vertrouwen in de overheid is essentieel voor een goed functionerende samenleving. Het beïnvloedt individuen, de maatschappij en de overheid zelf. Daarom streven we ernaar om inclusief en laagdrempelig te zijn, zodat iedereen kan meedenken en participeren. Dit vereist een constante reflectie op onze rol binnen het democratische proces.
We bouwen vertrouwen op door dicht bij onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers te staan en transparant en bereikbaar te zijn. We werken samen met de samenleving aan lokale vraagstukken en maatschappelijke opgaven. Dit wordt ondersteund door ons participatiebeleid en de aanpak van Dorp- en Wijkgericht werken. We zorgen ervoor dat onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers zich gezien en gehoord voelen en bieden ruimte voor hun initiatieven.
Welke doelstellingen dragen daar aan bij en waar zetten we daarbij op in?
Dorp en Wijkgericht werken
De pilot 'Dorp en Wijkgericht werken' loopt in 2024 af en de evaluatie en de eventuele vervolgstappen worden ter besluitvorming voorgelegd. De verdere invulling van dorp- en wijkgericht werken in 2025 wordt bepaald aan de hand van deze evaluatie en de besluitvorming van de raad.
Samen met de samenleving
1. In 2025 zijn wij bezig met de uitrol van de gebiedsgerichte aanpak 'Dorp en wijkgericht werken', vanuit weten wat er speelt als uitgangspunt. Maatwerk is de norm en de gemeente staat in contact met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners;
2. We stimuleren een aanpak waarin we continu leren en in gesprek blijven;
3. Het beleid voor samenwerking en participatie, opgesteld in 2024, wordt in 2025 uitgevoerd.
Dienstverlening
Onze dienstverlening is gericht op toegankelijkheid en betrouwbaarheid, zowel online als persoonlijk. We werken aan het steeds verder verbeteren van onze digitale diensten en zorgen ervoor dat deze mensgericht zijn. We verbeteren de digitale toegankelijkheid van onze websites en apps in overeenstemming met de Wet digitale toegankelijkheid. Dit thema is ook een onderdeel van het Inclusiebeleid, dat nog in ontwikkeling is, en draagt bij aan gelijke maatschappelijke participatie en een inclusieve samenleving. Een open informatievoorziening staat centraal, waarbij we belangrijke gegevens en diensten gemakkelijk beschikbaar stellen, wat de efficiëntie en toegankelijkheid ten goede komt.
- Onze dienstverlening is online waar het kan en persoonlijk waar dat passend is. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen steeds meer en beter digitaal bij de gemeente terecht.
- Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ervaren de publieke dienstverlening van Dijk en Waard als mensgericht, toegankelijk en betrouwbaar.
activiteiten bij doel 1 en 2:
- We voeren een telefonisch bereikbaarheidsonderzoek uit, onderzoeken de openingstijden en tevredenheid rond baliebezoek, en verbeteren digitale kanalen door middel van digitale klantreizen.
- De ontwikkeling van dashboards helpt ons om informatiegestuurd onze dienstverlening te verbeteren.
- We stellen normen vast voor onze dienstverlening en werken een programmatische aanpak uit voor de komende jaren.
- We vertalen de ambities van de visie op informatievoorziening naar een uitvoeringsplan. Dit draagt bij aan het veilig, innovatief en wendbaar leveren van dienstverlening aan inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden.
- We geven invulling aan de nieuwe Europese en nationale informatiewetgeving op basis van onze ambities en het verbeteren van de dienstverlening aan onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
- We ontwikkelen een AI-strategie mede op basis van de opgedane kennis uit pilots.
- We stellen een AI-strategie vast en initiëren ten minste twee AI-pilots om technologische innovaties te integreren en te benutten voor het verbeteren van de dienstverlening, met behoud van de privacy en veiligheid van informatie over inwoners.
Regionale samenwerking
Als grote gemeente in de regio neemt Dijk en Waard haar verantwoordelijkheden serieus, inclusief investeringen in positionering op regionaal, bovenregionaal en nationaal niveau. In 2025 streven we ernaar onze externe relaties te versterken om maatschappelijke opgaven samen met onze stakeholders aan te pakken. We creëren intern bewustzijn over het belang van extern relatiebeheer en werken aan een betere en professionelere externe profilering.
1. We versterken de ondersteuning in en verdere professionalisering van representatie en profilering van onze gemeente.
2. We zetten in op het nog beter organiseren van onze externe betrekking en gaan investeren in bewustwording over dit onderwerp binnen onze organisatie.
3. In belangrijke processen als bezwaar- en klachtafhandeling zetten we in op herstel van de verbinding met de inwoner. Dat doen we door de informele aanpak als uitgangspunt te nemen.
Thema 80 Jaar Vrijheid
- In het kader van het thema 80 Jaar Vrijheid stellen wij middelen beschikbaar om lokale initiatieven te ondersteunen die vernieuwend zijn en een bredere doelgroep, zoals bijvoorbeeld jongeren, weten te bereiken.
Toekomstbestendige financiële basis
Het waarborgen van een toekomstbestendige financiële basis is in deze voor de gemeenten moeilijke tijd essentieel.
1. Een structureel sluitende begroting met positief oordeel van de provincie.
2. Een ontwikkeling van de lasten voor inwoners en ondernemers, passend bij de financiële positie van de gemeente.
3. Waar mogelijk kopen wij duurzaam, circulair en regionaal in.
Deze aanpak zorgt voor een solide financiële structuur die de gemeente in staat stelt om haar ambities te realiseren en tegelijkertijd de belangen van haar inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners.